Direktlänk till inlägg 28 september 2010

IT i skolan

Av josefineikt - 28 september 2010 19:54


Under veckan så läste jag en rapport skriven under 2006 av KK-stiftelsen.

Den var intressant utifrån IKT perspektv. Den handlade om hur skolledning, gymnasieelever och lärare ser på IT. Det var många gemförelser från tidigare år vilket gjorde vissa avsnitt ännu intressantare.

  Datoranvändandet ökar hela tiden och det blir mer och mer självklart att arbeta med en dator. I rapporten så konstateras det har användat av datorn t.e vara ute på internet så har ökat i användande under allt man kan tänka sig att göra.

  Själv tänker jag att dagens unga är födda i IT samhället vilket gör att de praktiskt taget suttit framför en dator sedan de föddes. Lärare har därefter varit tvugna att följa med samhällets utveckling och utveckla sitt tekniska tänkande. Det är alltid nyttigt att vidga sina vyer.

  En sak som gör datoranvändandet är att fler o fler skolor införskaffar datorer och för dem som precis införskaffat dator eller ej hemma kan utnyttja tillfället när de är i skolan. Det är oftast lättare att arbeta med ett program eller en övning på datorn om man har ett mål med övningen.


Många kan vara rädda för att vissa tror att datorn ska ersätta papper och de hedeliga undervisningsmetoderna men så behöver det verkligen inte vara. Att samköra båda metoderna så kan det bara bli en bättre undervisning. Det finns ingen undervisnings metod som är dålig alla gör bara olika. Internet är något som kan användas i mängder inte bara genom läroplanerna där det står att elever ska lära sig källkritik. Källkritik är något som kan utnyttjas eftersom att internet är så stort och det finns  mycket att vara kritisk över.

  Det många också var mer oroliga för förr var att de inte tror eleverna kan vara tillräckligt kritiska till det de läser men i undersökningar visar det att elever faktiskt vet vad de generellt ska tror och inte tro på. Det har förståss också utvecklats genom åren och det publiceras mer och mer genom åren. Inte bara källkritiken får elever mer medvetna utan datorn får många elever mer involverade i sin skola. För många elever så följer de lättare med i undervisning och skola, de ser inte länge på att det kan vara jobbigt att söka information utan det är helt plötsligt en utmaning.

 Genom att använda datorn som ett kommunikations medel så kan en lärare snabbt och enkelt informera en hel klass. Eftersom att det i dag är så många som använder sin dator till att kommunicera med andra så varför inte använda elevernas plattform till att informera om studier. En lärare kan be elverna att kolla sin mejl en timma innan lektion för att se eventuella ändringar och läraren sparar tid genom att inte behöva leta reda på varje elev.


Rent generellt så har IT utvecklats massor genom åren och det har sina influenser på skolan vilket är en intressant utveckling. Skolan kan behöva en ny vändning och en tankeställare varför det går utför med betyg och andra saker. Jag själv tänker inte säga att datorn är lösningen utan den kan hjälpa till med att intressera elever mer men det ska aldrig ersätta en välbeprövad undervisning.


Vilka effekter har man kunnat se av IKT-användning i skolan? Kommer eleverna att lära sig bättre om de kan utnyttja IKT? Hur ser andra länder och forskare på användandet av IKT i skolan?

 
 
Ingen bild

Anne

3 oktober 2010 20:59

Du var jätteduktig att förklara när vi lärarlyftare hade work shop med er för snart två veckor sedan. Du väntade dessutom in alla innan du fortsatte, vilket var toppen. Klart MVG för din lektion.

 
Ingen bild

Lars W

4 oktober 2010 12:34

Hej!
Intressanta tankar. Har du några funderingar om hur du kan ta med dig dessa frågor i planeringen av din VFU?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av josefineikt - 19 november 2010 15:00

VARFÖR? Idag sitter allt i tekniken Tekniken hjälper elever med sämre förutsättningar Man lär sig diskutera o prata med andra elever Det hjälper utvecka elever Utnyttja elevers intresse Skapa engagemang/motiverande (Fostrande) Hur man b...

Av josefineikt - 18 november 2010 20:28

Jag har svårt att sätta fingret på vad exaakt digital kometens är men om man bryter ner själva ordet och utgår ifrån det. Digital- allt som är digitalt som t.ex. en dator, projektor,telefon m.m men i just detta fall så känns dator och projektor: Lägg...

Av josefineikt - 28 oktober 2010 09:39

På morgonen så träffade vi idrottsläraren som ville ha hjälp med lite saker inför öppet hus. Han hade filmer låg på skivor i hans videokamera och han lyckades inte få in dem i datorn vilket petter o jag skulle hjälpa honom med. Vi satt en timme med d...

Av josefineikt - 28 oktober 2010 09:23

Då var det eaminationsdagen då. Måns kom och tittade en stund av vår lektion. Vi hade lagt upp den så att först på morgonen så hade vi besök av en tjej från kommunen som tog kort och pratade lite med oss. http://www.sala.se/Information/Alla-nyheter/N...

Av josefineikt - 28 oktober 2010 09:17

I måndags var det egentligen studiedag på vfuskolan vilket vi också skulle ha då men Petter och passade på att planera inför tisdagens lektioner. Eftersom att Måns skulle komma så ver det på tiden att vi planerade vad som skulle hända på lektionen. L...

Ovido - Quiz & Flashcards